Undgå möten

Möten är din största tidsrånare – undgå dem

Om du lever av att rådgiva, vad är då din viktigaste resurs? Tid, eller hur? Är du solo-självständig så ska du alltid vara extra varsam med din tid. Den är ditt enda levebröd.

Ett av de områden som kan har spillt mycket tid på är möten. Möten som aldrig leder till något.

Kanske känner du igen det?

Och du vill ju gärna vara serviceminded, så därför erbjuder du att hålla mötena ute hos kunderna.

Om jag ska hålla ett möta hos en kund så försvinner 3-4 timmar från min arbetsdag. Det är rätt mycket tid.

Jag har upptäckts att jag maximalt kan hålla två sälgsmöten om veckan – och helst bara ett. Och med sälgsmöten menar jag också nätverksmöten, kaffemöten samt möten där jag ska täcka en potentiell kunds behov. Håller jag flera så stannar företaget i utveckling.

Om du lider av samma problem så finns här en rad olika lösningsförslag till dig.

Ta timbetalning för dina möten

Ja – de är kontroversiella. Men om du är ensam eller i ett litet team och du är en del av den produktion som tjänar pengar åt företaget – så är varje timme du håller möten en tappad förtjänst.

Då kan du alltså gott tillåta dig att ta betalning för din tid. Se också till för att du tar betalning för den tid du kör. Det är också tid där du inte kan producera eller tjäna pengar.

Är du däremot ansatt som säljare så är situationen självklart en helt annan.

Blanda inte ihop vad-möten med hur-möten

Om du inte vill ta betalt för alla möten så ska du vara uppmärksam på dessa två typer av möten.

Vad-möten är möten som typiskt har när du ska definiera uppgifter. Hur-möten är möten där du förklarar hur kunden ska göra.

Jag kan förstå att vad-möten kan vara svåra att ta betalt för. Det är kanske det traditionella försäljningsmötet där du framlägger en plan över vad som ska göras.

Men hur-möten är däremot möten där du ger din vetenskap bort. Nu är det blivit lösningsorienterat. Nu är det blivit ett rådgivningsmöte – och jag måste ännu en gång understrecka att det ska du alltid ta betalt för.

Utmaningen är när du sitter i ett vad du trodde var ett vad-möte och plötsligt svänger det över och blir ett hur-möte. Här måste du vara benhård. Du kan säga:

Jag märker att förtroendet finns för att ni gärna vill använda min rådgivning. Låt oss göra ett rådgivningsavtal. Och så kan vi påbörja rådgivningen om dem minuter.

Du behöver inte något skriftligt. Bara förklara vad din timbetalning är och hur ett ramavtal eventuellt kan se ut.

Droppa 1-till-1 kaffemöten

”Ska vi inte bara ta en kopp kaffe?” – det är också en tidsrövare. Det ska inte förstås som att du aldrig får dricka kaffe med någon mer. Men om inte relatonen med personen är speciellt stark så vill jag rekommendera att droppa kaffemötet.

Bjud hellre in flera till kaffe. Det kan lätt vara 5–10 stycken i en form av nätverksmöte. Här kan du göra ett akademiskt upplägg och då är mötet helt plötsligt blivit effektivt. För du har fått taletid till många på en gång.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *