Hur webhotell och domännamn hänger ihop

Något av det första du ska göra när du startar upp ditt företag är att designa en hemsida och säkra ett bra domännamn som är företagets ansikte utåt på internet. Men det är inte alltid lätt att hänga med på hur man skapar ett domännamn och vad exakt ett webhotell är, än mindre hur dessa två hänger ihop. Den lätta förklaringen är att domännamnet är det man skriver in i webbläsarens adressfält och webhotellet är företaget som anordnar serverkapacitet och logistik för din hemsida, det är där din hemsida bor och du hyr ett ”rum” för hemsidan. Oftast kan ett företag erbjuda både webhotell och domännamn, men vissa domäner är svårare att komma åt. Nackdelen med webhotell är att du måste hålla din hemsida innanför webhotellets begränsningar. För speciellt stora företag kan det därför vara en idé att själv hålla i servern som har din hemsida. I video nedanför berättar Jesper Linden i detalj hur webhotell och domännamn hänger ihop.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *